Terug naar alle deelnemers

Wilma Kieft

Mijn naam is Wilma Kieft, ik woon in Hardenberg en ik maak sinds ongeveer 10 jaar gebruik van een rolstoel. Sindsdien begeef ik mij in 'de wereld van de gehandicapten', en van die wereld word ik meestal niet zo blij, hoewel ik dankbaar ben voor wat het me gebracht heeft. Liever leef ik een leven zonder ziekte en pijn, maar dat is niet langer mogelijk.

Mijn ervaring is dat sporten voor gehandicapten, of die handicap nu aangeboren is of, zoals in mijn geval, verworven, vaak de sleutel tot revalidatie en (re-)integratie is. Sporten doe je namelijk samen met gelijkgestemden, dus je leert nieuwe mensen kennen, mensen die ook niet bij de pakken neerzitten. En je kunt misschien nieuwe vrienden maken. Iedereen volgt zijn eigen weg, dus je kunt altijd van elkaar leren en elkaar verder helpen. In een omgeving waarin de meeste zaken óf onvoldoende aangepast zijn zodat je als gehandicapte niet mee kunt doen (dus waarbij je aan de kant staat), óf waar wel aanpassingen zijn, maar waar die alleen achter een dikke muur van bureaucratie te vinden zijn, is dit heel belangrijk. Ik heb dat zelf ervaren en ik hoor het van veel lotgenoten. Sportieve evenementen voor gehandicapten, zoals de Onbeperkte Elfstedentocht, versterken het effect van (lokaal) aangepast sporten: je zoekt elkaar op om te trainen, of om voorpret te beleven. En als het zover is, dan sta je sámen aan de start en ga je sámen over de finish. Niemand uitgezonderd! Het geeft een geluksgevoel een keer níet de uitzondering te zijn, maar om samen met anderen, die er net zo hard voor moeten werken als jij, de finish te bereiken.

Leven met een chronische ziekte of handicap is op zichzelf al topsport, maar wel één die geen plezier geeft en die je leegzuigt. Sporten geeft wél plezier en energie, maar dat moet je dan wel kunnen. Het Fonds gehandicaptensport zet zich ervoor in dat iedereen kan sporten, ook mensen met een handicap. Dit fonds doet daarmee heel belangrijk werk. Ook de individuele sporter wordt ondersteund als dat nodig is, onder andere middels het programma Uniek Sporten, waar ondersteuning kan worden gevonden bij het verkrijgen van een sporthulpmiddel. Zonder zo'n hulpmiddel is sporten vaak onmogelijk, maar zo'n hulpmiddel kost vaak wel heel veel geld. Dan is het fijn dat er een adres is waar je kunt aankloppen, zowel voor ondersteuning bij het zoeken naar een lokale, passende sportclub als voor ondersteuning bij het verkrijgen van een geschikt, noodzakelijk hulpmiddel om te kunnen sporten. Ik weet zelf heel goed hoe het is als je niet kunt sporten omdat je geen passend hulpmiddel hebt, en dus ook wat het me oplevert nu ik een (in mijn geval) handbike heb waarmee ik wél goed kan fietsen en dús mee kan doen.

Meedoen, daar word iedereen blij én beter van. Meedoen! Dát is het sleutelwoord dat de Onbeperkte Elfstedentocht en het Fonds gehandicaptensport met elkaar verbind. En daarom zamel ik dit jaar met mijn deelname aan de Onbeperkte Elfstedentocht geld in voor Fonds gehandicaptensport. Geef ook, al is het maar 1 euro. Samen zorgen we ervoor dat sporten voor iedereen mogelijk wordt!

Donaties

 1. Donatie van Anoniem Succes!
  € 66,00 14/09/2023 | 22:16
 2. Donatie van Let's go
  € 10,00 22/07/2023 | 19:10
 3. Donatie van Anoniem Succes! Geniet ervan!
  € 10,00 15/07/2023 | 22:49
 4. Donatie van Tjeerd Stelma Dit kan je makkelijk aan. 😀
  € 50,00 12/07/2023 | 23:59
 5. Donatie van Anoniem Succes
  € 10,00 12/07/2023 | 20:37