Wat is de Onbeperkte Elfstedentocht?

In september 2020 werd voor de eerste keer de ‘Onbeperkte Elfstedentocht’ georganiseerd door Stichting Leef!

Een evenement waar IEDEREEN met een chronische aandoening of een beperking aan mee kan doen. We willen mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij deelnemen aan evenementen, de kans geven om de iconische Elfstedentocht in het prachtige Friesland (voor een deel) af te leggen. 

Wij willen het namelijk voor mensen met een chronische aandoening, beperking, handicap of aangepast tempo mogelijk maken om deel te nemen aan een groots evenement. Niet aan de zijlijn, maar deelnemen en (over)winnen!

Ondertussen is de tweede editie ook alweer een feit! Er zijn flinke stappen gezet en er wordt gewerkt naar de derde editie. De derde editie vindt plaats van 14 tot en met 18 september 2022.

De gehele tocht is 213 kilometer. Deze kilometers worden in 5 dagen afgelegd. Deelnemers kunnen wandelend, op de fiets, de tandem, de rolstoel, de handbike, de scootmobiel of met welk hulpmiddel (indien nodig) dan ook meedoen. Er kan gekozen worden om in 5 dagen de hele route af te leggen, maar een doel kan ook zijn om 10 meter te lopen om vervolgens over de finish te komen en een medaille te ontvangen. 
 
Ieder zijn eigen doel en op zijn eigen manier! 
 
Vijf dagen, twee dagen,  een dag, 50 meter of 213 kilometer. Meedoen, een doel nastreven, als winnaar finishen. Winnaar van jezelf. Kijk onder het kopje inschrijven wat de mogelijkheden zijn.

De tocht der tochten waar iedereen aan mee kan doen

Voor wie is de onbeperkte elfstedentocht?

Mensen met een chronische aandoening, beperking, handicap of aangepast tempo, staan te vaak aan de zijlijn.  Stichting Leef! wil IEDEREEN waarvoor het niet vanzelfsprekend is, uitnodigen om in beweging te komen. Ieder op zijn eigen manier en met een persoonlijk doel. Deelnemers van de Onbeperkte evenementen willen graag in beweging komen en meedoen. Zij ervaren dat zij niet kunnen deelnemen aan evenementen omdat zij daar niet welkom zijn met een (elektrisch aangestuurd) hulpmiddel of het tempo en het doel te hoog is. Het deelnemersveld van de Onbeperkte evenementen is daarom ook zeer uiteenlopend. Er is geen leeftijdsgrens (jong en oud doen mee) en er zijn geen voorwaarden aan ziekzijn of beperking. De Onbeperkte evenementen worden georganiseerd voor mensen die een fysieke of mentale uitdaging zoeken, in een revalidatietraject zitten, aangewezen zijn op e-bike of andere ondersteuning. 
 
Zoek je een doel dat bij jouw past? Heb je een handbike, driewieler, e-bike, rolstoel, scootmobiel, een ander hulpmiddel of loop je zelf (met of zonder hulpstokken)? Doe mee!

toegankelijkheid

Voor mensen die afhankelijk zijn van een hulpmiddel is niet altijd alles toegankelijk. Bij de Onbeperkte Elfstedentocht zorgen we dat iedereen mee kan doen. Doormiddel van het evenement maken we het item ‘toegankelijkheid’ bespreekbaar. Niet alleen bespreekbaar, we zorgen ook dat er wat mee gedaan wordt. We streven naar maximale toegankelijkheid. Hierbij zijn we afhankelijk van de medewerking van gemeentes en horeca. 

Een bijkomend doel voor ons is dat op veel meer plekken in Nederland de toegankelijkheid voor mensen met een beperking onder de aandacht komt zodat uiteindelijk iedereen overal kan meedoen!

Buddy’s

Iedere deelnemer mag 1 buddy per dag meenemen. Een buddy betaalt de helft van het inschrijfgeld, namelijk €5,- per dag en ontvangt een hesje, een stempel/consumptiekaart en een medaille. De buddy betaald net als de deelnemer €5,- voor het vervoer en €5,- voor de opslag.

Het is niet de bedoeling dat er heel veel mensen met de deelnemers mee gaan fietsen of wandelen. Het risico is dan dat de deelnemers ondergesneeuwd raken en niet meer volledig onder de aandacht staan. Natuurlijk is het prima als er mensen aansluiten, in overleg is er veel mogelijk.

Publiek is overal langs de route welkom!