Franeker
De 2e universiteitsstad na Leiden en 10e stad van de Elfsteden. Eise Eisenga creëerde hier “The center of the universe;, het planetarium, een raderwerk van sterren en planeten samengebracht in een huis. Daarnaast heeft Franeker nog meer fraaie gebouwen waaronder het Dekema-huis, het oude stadhuis in renaissancestijl en de restanten van het oude bolwerk, etcetera…. Naast deze oudheden is Franeker ook het Mekka van de Friese kaatssport, waarbij het Tsjûkelân het heilige gras is van Fryslân tijdens de koninklijke PC, de kaatswedstrijd van het seizoen. Franeker in boppeslach!
 
Harlingen
Stad van tobbedansers en ouwe seunen, maar ook van handel en nijverheid. Vanuit deze havenstad werden en worden de handelsroutes o.a. richting Scandinavië onderhouden alsook het veer richting de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Zeelieden worden nog altijd klaargestoomd op de maritieme academie die de stad rijk is sinds de admiraliteit zich vroeger in Harlingen heeft gevestigd. In dit kader viert Harlingen jaarlijks de visserij- en havendagen, maar zijn ook de HT-race en de 2km-zeezwemtocht maritieme festiviteiten met aantrekkingskracht. In 2014 was Harlingen zelfs startplaats van de Tall Ships’ Races, een evenement met ca. 150.000 bezoekers. Harlingen, een welvarende stad tot op de dag van vandaag.

Bolsward
Bedevaartstad met een genadebeeld van Maria in de St. Franciscuskerk, in vroeger tijden liggend aan de Waddenzee. Textiel vormde een belangrijke bron van inkomsten, wat nog herkenbaar is aan enige markante gebouwen. Een ander in het oog springend gebouw is het oude rococo-stadhuis. Naast nog vele andere fraaie bezienswaardigheden is het ook een stad met smaak. Zo liggen “de wortels” van Sonnema Beerenburg in deze stad, maar is er ook het “Heamiel”, een culinair festival na afloop van de diverse oogsten in de binnenstad, welke een groot publiek trekt. Sportief Bolsward kenmerkt zich door start en finish op Pinkstermaandag van de Fietselfstedentocht, waarbij ca. 15.000 recreatieve fietsers in een dag langs de 11 steden fietsen.

Workum
Als 7de stad van de 11 steden de laatste stad gelegen aan het IJsselmeer, maar wel met een eigen vuurtoren! Langs deze bezienswaardigheid vaar je vanaf het IJsselmeer zo het kanaal in naar Workum, groot geworden door de scheepsbouw vroeger. Tegenwoordig vormt het (water)toerisme een grote bron van inkomsten. Kokedei, een grote veekeuring, trekt vele boeren, burgers en buitenlui in september naar De Merk in de stad. Maar ook de Strontrace, een nostalgische zeilrace van Workum naar Warmond en vice versa, laat Workum bruisen. Het hele jaar door kan men de creatieve uitingen van kunstschilder en tekenaar Jopie Huisman bewonderen. Een eenvoudige fries in doen en laten, die de meest simpele dingen op papier een levendige uitstraling heeft weten te geven.