Route

De Onbeperkte Elfstedentocht routes staan hiernaast uitgeschreven. Onderaan elke etappe is een link te vinden. Als je deze link aanklikt kom je op www.afstandmeten.nl. Heb jij een GPS? Dan kan op deze site de routes worden gedownload naar een GPX. bestand.

Lees de routebeschrijving door want het zijn prachtige routes!

 

 1. 13 september

  Leeuwarden - Dokkum

  De eerste etappe is er een om in te komen! Vanuit Leeuwarden gaan we eerst naar Dokkum. In Dokkum halen we de eerste stempel. Bij de schaats Elfstedentocht is Dokkum de laatste stempel voor de finish in Leeuwarden, wij rijden dus de tocht andersom en gaan eerst op weg naar de ‘Hel van het Noorden’. Deze eerste etappe is ‘slechts’ 26 kilometer lang. Maar het kan richting Dokkum natuurlijk wel spoken. Als er wind staat dan zullen we die voelen, dan is de uitdaging heerlijk. Echter bij mooi en rustig weer is het volop genieten van de prachtige omgeving.

  Na de start op het Wilhelminaplein gaan we een stukje door het mooie Leeuwarden om vervolgens via Lekkum naar het Noorden te gaan. Halverwege komen we eerst langs buurtcentrum Bob in Oentsjerk, koffie staat daar klaar. Vervolgens komen we langs het Eeltjemeer. Een prachtplek om even te stoppen. Een flesje water, fruit en een koek staan daar klaar. Maar ook een sanitaire stop en even een praatje zijn mogelijk. Vervolgens gaan we via Rinsumageest en Sijbrandahuis naar Dokkum. In het mooie Dokkum is de finish voor deze eerste dag op de Markt.

  De vervoersmiddelen kunnen onder het gemeentehuis veilig en verzorgd gestald en opgeladen worden. En dan lekker slapen voor de tweede etappe naar Franeker.

  Klik hier voor de route
 2. 14 september

  Dokkum - Franeker

  De tweede etappe start midden in Dokkum, op de Markt. Door Dokkum gaan we een stukje dezelfde weg terug en gaan dan iets Noordelijker richting Franeker.

  Na 10 km komen we bij Hegebeintum voor de eerste verfrissing bij het nieuwe bezoekerscentrum. We kronkelen door Noord-Friesland richting Camping de Roos. Daar zijn we iets over de helft (25 km) van deze etappe en kunnen we rusten met een fruitje, een flesje water en de eigen meegenomen lunch. Vanaf hier gaan we via Vrouwenparochie, Bitgum naar Slappeterp waar op 8 km van de finish de laatste verzorgingspost is ingericht bij Theetuin-Camping Slappeterp. Ook hier kan er heerlijk gepauzeerd worden. Vervolgens gaan we via Peins en Schalsum naar Franeker. Daar gaan we een stukje over de mooie grachtjes om te gaan finishen bij sporthal de Trije.

  Daar kunnen de vervoersmiddelen weer droog worden weggezet en worden opgeladen voor de volgende dag!

  Klik hier voor de route
 3. 15 september

  Franeker - Workum

  De derde etappe start bij de sporthal in Franeker. Via Herbajum en Midlum komen we in Harlingen. Hier halen we de derde stempel. We vervolgen onze weg richting Pingjum. Iets buiten Pingjum is de eerste verzorgingspost van deze dag. Op Camping/Theetuin de Nije Trije staat de koffie klaar. Uitgerust gaan we verder, door Witmarsum naar Bolsward. In de Broerekerk kunnen we uitrusten, wat met elkaar kletsen en iets eten en drinken. En dan op naar de finish in Workum. Voordat we finishen komen we door Tjerkwerd en Parrega. Na Parrega eerst even stoppen voor een ijsje bij Ijsboerderij margje. En dan volle kracht vooruit, de Finsh in Workum is in zicht! Bij sporthal de Rolpeal worden we onder luid applaus onthaald en kunnen we genieten van iets te drinken en te eten.

  De fietsen kunnen worden gestald in de sporthal.

  Klik hier voor de route
 4. 16 september

  Workum - Sloten

  Zaterdag en etappe 4. We gaan vandaag langs het IJsselmeer en door het mooie Gaasterland. Misschien wel de mooiste etappe. Vanuit Workum gaan we richting Hindeloopen (stempel 6). Daar is na de eerste 7 kilometer een gezellige verzorgingspost. Via de dijk vervolgen we onze weg richting het volgende prachtige stadje, Stavoren (7). Daar zijn we al bijna op de helft en dus ook weer een verzorgingspost. Na Stavoren, prachtig langs het IJsselmeer komen we in Rijs en vervolgens Oudemirdum. Daar zijn we op 10 kilometer van Sloten en bij MFC ’t Klif is het weer tijd voor een pauze. Op weg naar het prachtige finishplaatsje Sloten komen we nog langs Nijemirdum, Sondel en Wyckel. In Sloten finishen is een feestje.

  De vervoersmiddelen kunnen dan onder dak gezet worden bij de frabriek. Klaar voor de laatste etappe.

  Klik hier voor de route
 5. 17 september

  Sloten - Leeuwarden

  Zondag, de vijfde en laatste etappe. We starten in Sloten. Vanuit hier koersen we langs rechte wegen naar Woudsend en vervolgens na ongeveer 15 km zijn we in De Hommerts. Daar krijgen we een gastvrij onthaal bij Zorgboerderij de Jeltehof. Koffie, thee en sanitair is daar voor handen. Na deze stop gaan we richting IJlst waar alweer een stempelpost (9) staat net voorbij supermarkt Poeisz, over de brug rechts. Vanuit IJlst is het een relatief klein stukje naar stempelpost Sneek (10). Daar worden we gastvrij onthaald met medewerking van cafe de Walrus. Tijd voor een hapje en een drankje. Sneek is de helft van de dag. Als we Sneek verlaten gaan we via Scharnegoutum dwars door het Friese land naar Boazum, Easterwierrum en vervolgens Weidum. We worden daar verwelkomt in en om het Buurthuis. En dus even een pauzemoment voordat echt het allerlaatste stukje Onbeperkte Elfstedentocht begint. De laatste 10 kilometer, met een groot gedeelte nog door Leeuwarden, en dan uiteindelijk glorieus finishen op het Wilhelminaplein!

  Vergeet niet stempel 11 en het kruisje op te halen.

  Klik hier voor de route