Route

De Onbeperkte Elfstedentocht routes staan hiernaast uitgeschreven. Onderaan elke etappe is een link te vinden. Als je deze link aanklikt kom je op www.afstandmeten.nl. Heb jij een GPS? Dan kan op deze site de routes worden gedownload naar een GPX. bestand.

Lees de routebeschrijving door want het zijn prachtige routes!

Korte afstand

Ieder heeft zijn eigen doel. Dit betekent dat het ook mogelijk is om kortere afstanden af te leggen. Op de route zijn er diverse starts georganiseerd. Wil je 25 km, 10 km, 5 km of 500  meter of minder afleggen? Bekijk het programma waar en op welke tijd jij dan gaat starten. Programma

Je komt zelfstandig naar jouw startlocatie op de route. Bij de finish staat een busje waarmee jij terug naar jouw auto wordt gebracht.

 

 1. 11 september

  Leeuwarden - Dokkum

  De eerste etappe is er een om in te komen! Vanuit Leeuwarden gaan we eerst naar Dokkum. In Dokkum halen we de eerste stempel. Bij de schaats Elfstedentocht is Dokkum de laatste stempel voor de finish in Leeuwarden, wij rijden dus de tocht andersom en gaan eerst op weg naar de ‘Hel van het Noorden’. Deze eerste etappe is ‘slechts’ 39,5 kilometer lang. Maar het kan richting Dokkum natuurlijk wel spoken. Als er wind staat dan zullen we die voelen, dan is de uitdaging heerlijk. Echter bij mooi en rustig weer is het volop genieten van de prachtige omgeving.

  Na de start op bij de Elfstedenhal gaan we een stukje door het mooie Leeuwarden om vervolgens via Lekkum naar het Noorden te gaan. Halverwege komen we eerst langs buurtcentrum Bob in Oentsjerk, koffie staat daar klaar. Vervolgens komen we langs Damwâld. Daar hebben we een verzorgingspost op het gemeentehuis. Een prachtplek om even te stoppen. Een flesje water, fruit en een koek staan daar klaar. Maar ook een sanitaire stop en even een praatje zijn mogelijk. Vervolgens gaan we door naar Dokkum. We gaan langs het welbekende keerpunt. En dan is in het mooie Dokkum de finish voor deze eerste dag bij het ROC. Daar zullen de studenten ons helpen aan wat te drinken en daar is ook de opslag voor de hulpmiddelen. En dan lekker slapen voor de tweede etappe naar Franeker.

  Klik hier voor de route
 2. 12 september

  Dokkum - Franeker

  De tweede etappe start bij het ROC in Dokkum. Bij het ROC verlaten we meteen Dokkum om in Noordelijker richting naar Franeker te gaan.

  Na 10 km komen we bij Hegebeintum voor de eerste verfrissing bij het bezoekerscentrum. We kronkelen door Noord-Friesland richting Camping de Roos. Daar zijn we iets over de helft (25 km) van deze etappe en kunnen we rusten met een fruitje, een flesje water en de eigen meegenomen lunch. Vanaf hier gaan we via Vrouwenparochie, Bitgum naar Slappeterp waar op 8 km van de finish de laatste verzorgingspost is ingericht bij Theetuin-Camping Slappeterp. Ook hier kan er heerlijk gepauzeerd worden. Vervolgens gaan we via Peins en Schalsum naar Franeker. Daar gaan we een stukje over de mooie grachtjes om te gaan finishen bij sporthal De Trije.

  Daar kunnen de vervoersmiddelen weer droog worden weggezet en worden opgeladen voor de volgende dag!

  Klik hier voor de route
 3. 13 september

  Franeker - Workum

  De derde etappe start bij de sporthal in Franeker. Via Herbajum en Midlum komen we in Harlingen. Hier halen we de derde stempel. We vervolgen onze weg richting Pingjum. Iets buiten Pingjum is de eerste verzorgingspost van deze dag. Op Camping de Nije Trije staat de koffie klaar. Uitgerust gaan we verder, door Witmarsum naar Bolsward. Bij SC Bolsward kunnen we uitrusten, wat met elkaar kletsen en iets eten en drinken. En dan op naar de finish in Workum. Voordat we finishen komen we door Tjerkwerd en Parrega. Na Parrega eerst even stoppen voor een ijsje bij IJs boerderij Margje. En dan volle kracht vooruit, de Finish in Workum is in zicht! Bij sporthal de Rolpeal worden we onder luid applaus onthaald en kunnen we genieten van iets te drinken en te eten.

  De fietsen kunnen worden gestald in de sporthal.

  Klik hier voor de route
 4. 14 september

  Workum - Sloten

  Zaterdag en etappe 4. We gaan vandaag langs het IJsselmeer en door het mooie Gaasterland. Misschien wel de mooiste etappe. Vanuit Workum gaan we richting Hindeloopen (stempel 6). Daar is na de eerste 7 kilometer een gezellige verzorgingspost. Via de dijk vervolgen we onze weg richting het volgende prachtige stadje, Stavoren (7). Daar zijn we al bijna op de helft en dus ook weer een verzorgingspost. Daar stoppen we bij restaurant De Koebrug. Na Stavoren, prachtig langs het IJsselmeer komen we in Rijs en vervolgens Oudemirdum. Daar zijn we op 10 kilometer van Sloten en bij MFC ’t Klif is het weer tijd voor een pauze. Op weg naar het prachtige finishplaatsje Sloten komen we nog langs Nijemirdum, Sondel en Wyckel. In Sloten finishen is een feestje.

  De vervoersmiddelen kunnen dan onder dak gezet worden bij de frabriek. Klaar voor de laatste etappe.

  Klik hier voor de route
 5. 15 september

  Sloten - Leeuwarden

  Zondag, de vijfde en laatste etappe. We starten in Sloten. Vanuit hier koersen we langs rechte wegen naar Woudsend en vervolgens na ongeveer 15 km zijn we in Hommerts. Daar krijgen we een gastvrij onthaal bij Zorgboerderij de Jeltehof. Koffie, thee en sanitair is daar voor handen. Na deze stop gaan we richting IJlst waar alweer een stempelpost (9) staat net voorbij supermarkt Poeisz, over de brug rechts. Alleen stempelen en gauw door! Vanuit IJlst is het een relatief klein stukje naar de volgende stempelpost Sneek (10). Daar worden we gastvrij onthaald met medewerking van cafe de Walrus. Tijd voor een hapje en een drankje. Sneek is de helft van de dag. Als we Sneek verlaten gaan we via Scharnegoutum dwars door het Friese land naar Boazum, Easterwierrum en vervolgens Weidum. We worden daar verwelkomt in en om het Buurthuis. En dus even een pauzemoment voordat echt het allerlaatste stukje Onbeperkte Elfstedentocht begint. De laatste 10 kilometer, met een groot gedeelte nog door Leeuwarden, en dan uiteindelijk glorieus finishen bij de Elfstedenhal!

  Vergeet niet stempel 11 en het kruisje op te halen en een foto te maken bij het Elfstedenbeeld!

  Klik hier voor de route